geneesmiddelen

Zon en geneesmiddelen

geneesmiddel

Lichtovergevoeligheid
Toch geldt dit niet voor iedereen. Sommige mensen verbranden veel sneller dan mag worden verwacht wanneer je kijkt naar de huid en de kleur van de haren en ogen. Deze mensen zijn overgevoelig voor licht. Lichtovergevoeligheid kan een aangeboren afwijking in bijvoorbeeld de stofwisseling zijn, maar kan ook worden veroorzaakt door het gebruik van bepaalde geneesmiddelen.

Allergische en niet-allergische reacties
Lichtovergevoeligheidsreacties als gevolg van het gebruik van bepaalde geneesmiddelen kunnen worden onderverdeeld in allergische en niet-allergische reacties. De meest voorkomende vorm is de niet-allergische reactie, waarbij de huid al na enkele uren in de zon behoorlijk verbrandt. Alleen de gedeelten van de huid die daadwerkelijk in het zonlicht zijn geweest, verbranden. Dus niet de huid die onder de kleding zit.

De allergische reactie komt minder vaak voor en je merkt het pas een paar dagen of soms zelfs een paar weken nadat je in de zon bent geweest. Deze reactie kan ook op plekken van de huid ontstaan die niet aan zonlicht zijn blootgesteld.
In de praktijk is het heel lastig vast te stellen om welke reactie het precies gaat. Soms kan een stof in een geneesmiddel namelijk beide reacties veroorzaken. Ook kan lichtovergevoeligheid nog optreden nadat je gestopt bent met het gebruik van het geneesmiddel dat de overgevoeligheid veroorzaakt.

Preventie
Wat kun je doen om lichtovergevoeligheid te voorkomen? Allereerst kan de apotheek controleren of het geneesmiddel stoffen bevat, die lichtovergevoeligheid kunnen veroorzaken. In dat geval kan worden nagegaan of er ook een gelijkwaardig geneesmiddel bestaat dat minder kans op lichtovergevoeligheid geeft.

Als dit niet het geval is, moet de gebruiker van het geneesmiddel zo min mogelijk in de zon komen. Let op: een wolkendek houdt UV-straling niet tegen en biedt dus onvoldoende bescherming. In de bergen en in de tropen is de UV-straling intenser en is de kans op lichtovergevoeligheid groter. Dichtgeweven kleding en een hoed beschermen goed tegen de zon. Hoe dunner geweven, hoe meer UV kleding doorlaat.

Verder is het belangrijk een zonnebrandmiddel te gebruiken met een hoge beschermingsfactor die zowel bescherming biedt tegen UV-A als UV-B-straling.

Als je geneesmiddelen gebruikt, is het altijd verstandig na te gaan of de geneesmiddelen geen bestanddelen bevatten, die een grote kans geven op lichtovergevoeligheid zodra de huid aan zonlicht wordt blootgesteld.

In de apotheek kun je terecht voor uitgebreide informatie en persoonlijk advies over de risico’s van geneesmiddelengebruik in combinatie met zonlicht en een juiste bescherming van de huid tegen de zon. Vraag ook naar de folder ‘Zon gezond’ waarin informatie wordt gegeven over verstandig zonnen en bescherming van de huid.

Wil je tijdens een persoonlijk gesprek een aantal vragen stellen over zon en geneesmiddelen? Bel dan Uw Apotheek.