Insectenbeten

Insectenbeten kunnen vervelend zijn

insectenbeten

Wespen
Op een wespensteek kan iedereen anders reageren. Op de plek waar ze steken en hun gif inspuiten, zwelt de huid op en wordt rood en er ontstaat een pijnlijke reactie. Sommige mensen zijn er gevoeliger voor dan anderen; bij iemand die gevoelig is voor het gif, is de zwelling vrij groot en kunnen klachten als hoofdpijn, duizeligheid of misselijkheid optreden.

Bijen
Om zich te kunnen verdedigen, beschikken bijen over een angel, via welke ze een giftige stof in de aanvaller steken. Als ze dat doen, blijft de angel, die van weerhaakjes is voorzien, meestal in de huid achter. Een bijensteek veroorzaakt plaatselijk een vrij hevige pijn. Daarna gaat de huid zwellen. De angel moet zo snel mogelijk verwijderd worden.
Bij uw Apotheek zijn speciale tangen verkrijgbaar, waarmee zowel angels als het gif van bijen en wespen gemakkelijk uitgezogen kunnen worden. Sommige mensen kunnen allergisch op een bijensteek reageren, waardoor zelfs een levensbedreigende situatie kan ontstaan. Ga zo snel mogelijk naar de huisarts voor een tegeninjectie.

Teken
Teken zijn de overbrengers van de Lyme-ziekte. Dat is een chronische aandoening, die met allerlei klachten gepaard kan gaan. Teken kunnen overal in bomen, struiken, planten en gras voorkomen. Ze hebben voor hun voortplanting bloed nodig en springen daarom graag van een tak of sprietje over naar een wandelaar die langs komt
Niet alle teken zijn besmet met Lyme, toch zal als een teek ontdekt is, deze zo snel mogelijk verwijderd moeten worden. Dit kunt u het beste met een zogenaamde tekentang doen; deze zijn bij uwApotheek verkrijgbaar. Let er bij het verwijderen op dat het diertje niet wordt leeggeknepen. Na het verwijderen het wondje met alcohol ontsmetten. Als de teek binnen 24 tot 48 uur is verwijderd, is er vrijwel geen gevaar voor besmetting. Indien evenwel na een aantal dagen tot weken een rode kring ontstaat, kan er wel sprake zijn van besmetting. De vlek jeukt niet en breidt zich langzaam uit en na ongeveer een maand kunnen griepachtige verschijnselen optreden. Dit kan duiden op het begin van de Lyme-ziekte. Raadpleeg in dat geval direct uw huisarts.

Muggen
Muggen zuigen bloed om eitjes te leggen. De muggenbult en de jeuk zijn een overgevoeligheidsreactie. Omdat de een er gevoeliger voor is dan de ander, kan de ene persoon ook meer last hebben van muggensteken dan de ander. In de Extra Apotheek zijn verschillende middelen verkrijgbaar die muggensteken kunnen voorkomen. Ook zijn er verschillende middelen, waarmee u de jeuk doeltreffend kunt bestrijden.

Tips en trucs

Muggen voelen zich aangetrokken door lichaamsgeur. Een middel waarin citroensap of -zuur is verwerkt, leidt ze van de lichaamsgeur af.
Wespen steken alleen als ze zich aangevallen of bedreigd voelen. Niets doen kan dus een wespensteek voorkomen.
Bijen worden ook alleen agressief als ze zich bedreigd voelen. Bij een steek moet de angel altijd worden verwijderd.
Bij uw Apotheek zijn speciale tangetjes verkrijgbaar, waarmee u de angel van een bij gemakkelijk kunt verwijderen en het gif van een bij of wesp kunt uitzuigen.
Dazen zijn hardnekkige stekers; horzels steken daarentegen niet, maar leggen hun eieren op de huid. Larven kunnen zich onderhuids ontwikkelen tot maden. Te herkennen aan een pijnlijke steenpuist met een zwart streepje op de top. De made moet direct uitgedrukt worden.
Teken kunnen overbrengers zijn van de Lyme-ziekte. Met een speciale tekentang (verkrijgbaar bij uw Apotheek), kan een teek snel verwijderd worden. Hou daarna de gestoken plek goed in de gaten. Ontstaat na een aantal dagen tot weken een rode kring, waarschuw dan uw huisarts.
Tegen de jeuk die na steken of beten ontstaat, zijn bij uw Apotheek verschillende effectieve middelen verkrijgbaar.